Dictionar de termeni pescaresti

Termeni folositi de pescari.

A

  Avat

  aspiu aspius 125 41276Pește răpitor de apă dulce, cu spinarea verzuie; trăiește în Dunăre și în bălțile ei (Aspius aspius).
  Trăiește în apele curgătoare din Europa Centrală și Europa de Est ajungând până la Volga. Limita de sud arealului de răspândire fiind Dunărea, limita de vest Rinul, spre nord ajunge până în sudul Suediei și Finlandei iar limita de est fiind Volga. Prin construirea canalului Main-Dunăre a început să se răspândească și în Europa de Vest. Avatul este un pește care vânează în apropiere de suprafață, preferă apele repezi. In Germania care este limita de vest a arealului său de răspândire este considerat ca un pește periclitat pe cale de dispariție.
  Perioada depunerii icrelor are loc între lunile aprilie și iulie.

  Avatul este singurul peste din familia Cyprinidae care se hraneste cu pesti vii.

   

J

  Jig
  Jig
  Jigul a intrat in vocabularul pescarilor sportivi, imprumutat fiind din limba engleaza. In esenta, jigul se compune dintr-o greutate de plumb atasata unui carlig. Acest carlig se infige intr-o naluca moale si colorata. La recuperare (mulinare), jigul face o miscare aleatoare de oscilatie pe verticala care are menirea de a atrage pestii rapitori. Greutatea plumbului trebuie sa fie destul de mare pentru a se scufunda la adancimea dorita dar nu prea mare pentru a nu se scufunda prea rapid. Pestii reactioneaza favorabil la un jig care are o miscare de scufundare mai lenta. De regula se ia in calcul o greutate de 3.5 grame pentru fiecare 3.3 m de adancime pe apa statatoare. Pescarii experimentati isi aleg greutatea potrivita in functie de propria experienta.

L

  Lansetă
  Vergea elastica formata din unul sau mai multe segmente folosita in pescuitul sportiv pentru lansarea nalucilor la distanta avand atasata o mulineta pe care se afla bobinat firrul de pescuit.

M

  Mulineta
  Dispozitiv folosit în special în pescuitul sportiv cu lanseta, fixat pe vergile de pescuit și constituit dintr-o bobină cu manivelă, care servește la înfășurarea firului, și dintr-un mecanism de frânare.

Cautare

Grupul nostru pe Facebook
Grupul nostru de pe Facebook

Delta Dunarii

pentru pescari si turisti

Discuții ale pescarilor și turiștilor din Delta Dunării.

Intra pe grup

Ne gasesti si pe ...

Intra pe pagina noastra de Facebook

Sau urmareste-ne pe YouTube© 2021 eDelta.ro. All Rights Reserved.